сряда, 24 октомври 2018 г.

Диамантените гоблени – красота и средство за прогонване на стреса

Колкото и да не ни се иска дните ни са изпълнени с много бързане, безброй задачки и премисляне на всяко действие по 100 пъти. На края на деня човек има нужда от нещо, с което да прогони мислите за работа и тревогите, депресията или просто да се разнообрази като оплакне окото с нещо красиво, което самият той е изработил.

Диамантени гоблени - Аленото цвете

Така след дълго търсене в сферата на нещата тип „направи си сам“ и приложните изкуства - аз намерих моето нещо – елмазените гоблени (познати още като диамантени гоблени). Пристигам в къщи след всеки ужасен и натоварен ден на работа и си подреждам гоблена, мънистата и всичко нужно за да седна да работя. Пускам си моята предпочитана класическа музика и започвам да работя по гоблена. И – О, чудо!!! Сякаш времето спира, а стресът и ядовете никога не са били част от деня ми. Забравям за всичко и започвам да творя! Избирам моделите елмазени гоблени според цветовете и темите на интериора у нас. Например обичам пролетта и розовото и спалнята е цялата в бледо, пепелно розово, а стените са покрити с картини, шити гоблени и елмазени гоблени с екзотични пейзажи и цъфнали цветя. Харесвам по-големите като размер гоблени защото модела се вижда по-ясно. В началото не можех да лепя хубаво квадратните мъниста и работех само с кръгли диаманти, а сега – точно обратното – правя основно гоблени с квадратни мъниста. Всичко май е въпрос на вкус и настроение!

С времето започнах да си правя нещо като постоянна изложба на картини и гоблени у нас. Признавам, обичам да каня приятелките си на кафе и да се хваля с диамантените си красоти и шитите ми шедьоври. Винаги харесват творбите ми и аз съм щастлива! Това е моето малко скромно признание в сфера, която няма нищо общо с моето образование. Като счетоводител изкуството в буквалния му смисъл е мнооого далеч от мен и гледам да си наваксам в свободното време (разбира се човек може да е изкусен майстор счетоводител и да скромничи като мен хехе…. ). Имам няколко приятелки, които се „заразиха“ от моята страст по диамантените гоблени и започнаха да си лепят и те. Сега даже се събираме веднъж месечно да се видим и всяка да покаже какъв диамантен гоблен лепи в момента. Изкарваме си супер! Като че ли сме група млади мацки на някакъв курс по изкуствата…



 Благодаря Ви сайта за диамантени гоблени Аленото цвете! Пак ще Ви потърся!


Петранка Станоева